top of page

Wat is karate?

Karate is een Japans woord dat rond 1935 in omloop is geraakt en het betekent “Lege Hand”. Voor die tijd noemde men op Okinawa de vechtkunst “China Hand”. Vaak gebruikte men ook de term “kempo” om te verwijzen naar China alwaar de oorsprong van de vechtkunst ligt. Toen de vechtkunst een Japans-Okinawaans karakter had ontwikkeld besloot men om de vechtkunst op een Japanse manier te gaan schrijven. Men noemde de vechtkunstvorm “Lege Hand”, omdat een karate-ka (beoefenaar van karate) gebruik maakt van zijn natuurlijke wapens zoals, handen, armen, lichaam, benen, voeten en intelligentie. Naast het feit dat karate een uitstekende verdedigingskunst is, is karate bovendien een ideale oefen- en trainingsvorm. Karatetraining ontwikkelt kracht, snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en waakzaamheid en is ook bekend om zijn therapeutische waarden.

  • Kihon is basistraining die de Karateka (beoefenaar) in staat stelt zich de specifieke Karate technieken eigen te maken.

  • Kata is de methode die Karateka gebruiken om simpelweg kracht, snelheid en precisie te ontwikkelen en basistechnieken te combineren.

  • Tanren is de fysieke training waarbij lichamelijke en daarmee ook mentale conditie centraal staat.

Ishikawa Karate

Karate heeft verschillende stijlen die ieder nadruk leggen op bepaalde elementen. Bij Ishikawa Dojo staat de stijl Wado Ryu en Kyokushin centraal volgens het Full contact principe. Naast training van Kihon, Kata en Tanren is Kumite (partnerwerk) tegenwoordig erg belangrijk. Het examen wordt afgenomen volgens het gehele Wado curriculum. 

Bij Ishikawa Dojo staat doorzettingsvermogen, conditie en realistisch vechten centraal.  Bij veel karatescholen worden partneroefeningen aangeboden die eigenlijk gericht zijn op het Kata en deels op de realiteit.  Bij Ishikawa Karate worden de effectieve Wado lichaamsverplaatsingen meegenomen in de oefeningen samen met de effectieve stoot en trapcombinaties van het Kyokushin. Kortom, het beste van beide wordt gecombineerd!

Naast de realistische kumite oefeningen worden er ook Jiujitsu zelfverdedigingsoefeningen getraind.

Ishikawa.jpg

Persoonlijke ontwikkeling

Karate is een kunst waarbij de persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Om bij de geraffineerde bewegingen tot resultaat te komen moeten lichaam en geest in evenwicht samenwerken. Zo wordt het mogelijk harmonie van lichaam en geest te bereiken. In de lessen staan het ontwikkelen van techniek, timing, snelheid & kracht, volharding, discipline, impact en conditie centraal.

Budo, wat eigenlijk het stoppen van de speer betekent, impliceert dat elke functie van Budo uiteindelijk tot doel heeft om het gevecht te stoppen. De kunst van Karate ligt daarom in de beheersing van tegenpolen en in de eerste plaats in het vinden van balans in jezelf.

IMG_3789_edited.jpg

Wil je meer weten over Karate? 

Hier verkrijgbaar de DVD van Sensei N. Ishikawa 8th Dan  'The Way of Wado'  voorzien van het gehele Wado Curricilum voor slechts €4,95,- p.st. Bij afnames van minimaal 10 stuks slechts €2,50,- p.st

513f9c36-ced6-4d29-81b7-fdb1ad9a75a3.JPG
bottom of page